Hogyan válasszunk télikertet

A lehetséges számos télikert építési lehetőség, és választható opciók közül nem egyszerű eldönteni, hogy melyik a számunkra legkedvezőbb választás. Fontos, hogy minden számunkra szükséges funkció beépítésre kerüljön télikertünkbe, de miért költenék olyan funkciókra, amire nincs szükségünk. Az alábbi sorokban a teljesség igénye nélkül, segítséget szeretnénk nyújtani a választáshoz.

Leszögezhető, hogy megbízható,tartós és minden részletében esztétikus télikert tetőszerkezetet csak speciális télikert tetőszerkezeti profilokból lehet gyártani. Ablakprofilok tetőszerkezet gyártására nem alkalmasak. A gyártó kiválasztásánál ez elepvető szempont kell legyen, hogy a későbbi bosszúságoktól megkíméljük magunkat.

Télikertépítés garanciával megbízható angol K2 télikert rendszerrel elérhető árakon | Hogyan válasszunk télikertet
Télikertépítés garanciával megbízható angol K2 télikert rendszerrel elérhető árakon | Alu-PVC vagy Alumínium vagy Alu-Fa télikert?

Alu-PVC vagy Alumínium vagy Alu-Fa télikert?

A K2 télikertek vázszerkezetét minden esetben speciális alumínium profilok alkotják PVC hőszigetelő és hőhídmentesítő elemekkel. A télikert végső megjelenése a vázszerkezet legkülső anyagától függ, mely lehet PVC, alumínium, esetleg a belső oldalon fa. 

Hogy melyiket válasszuk elsősorban az egyéni ízlés dönti el. Minőségben mindegyik nagyon magas színvonalat képvisel, mind megfelel a lakótér funkcióval bíró télikertek magas műszaki követelményeinek. Néhány szélsőséges körülmény azért befolyással lehet választásunkra:

 • Sötét külső színű télikerteknél célszerű alumínium külső burkolatú télikert tetőszerkezetet választani. A sötét színeknek - erős napsütés esetén - nagy a hőelnyelő képességük, ezért a szerkezet elemei nagyon felmelegednek. PVC külső burkolat esetén ez rövidebb élettartamot jelenthet.
 • A télikert uszodatérként, vagy növényházként való használata esetén nem célszerű belső faburkolatú télikertet választani, mert a levegő szélsőségesen magas relatív páratartalmából a faanyag sok vizet képes felvenni, ami a faanyag dagadásával jár. A magas műszaki tartalmú télikerteknél használt bútor minőségű faburkolatok pontos illesztései a faanyag dagadásából adódóan megnyílhatnak, felületkezelésük minősége gyengülhet.
 • Karbantartás szempontjából is felmerülnek különbségek. A PVC és alumínium felületek gyakorlatilag semmilyen karbantartást nem igényelnek az időszakos takarításon kívül. Fa télikertek esetében meg kell különböztetnünk a télikert tetőszerkezetének és a télikert oldalfalát képező fa nyílászárók karbantartását. A tetőszerkezeten külső faborítást nem szabad alkalmazni, mert ebben a beépítési helyzetben a fa nem képes hosszú távon ellenállni az időjárás viszontagságainak. Az oldalfalat alkotó homlokzati fa nyílászárók viszont időszakosan felújító felületkezelésre szorulnak. Ez elsősorban a külső felületekre vonatkozik. 

Polikarbonát télikert fedés, vagy üveg és milyen?

Itt elsősorban a tetőhéjalásban való alkalmazásuk kapcsán célszerű őket összehasonlítani, mert a télikertek oldalfalaiban szinte kizárólag üveget használunk, mivel csak az üveg tökéletesen átlátható.

Néhány tulajdonság összehasonlítás céljából:

Polikarbonát: 
 • Cellás szerkezetéből adódóan jó hőszigetelő képességű (25mm vastagság esetén: U=1,5W/m2K, 35mm vastagság esetén: U=1,2W/m2K)
 • Nagy ütésállóságú, rugalmas anyag
 • Jó UV szűrő képességű, anyagába kevert UV-stabilizálók miatt
 • Víztiszta formájában is csak áttetsző, nem átlátszó
 • Hangszigetelő képessége gyengébb mint az üvegé, az eső meglehetősen kopog rajta.
 • Sok éves használat alatt felülete mattulhat, karcos lehet
 • Víztiszta, opál, bronz színekben kapható
 • Kedvezőbb árfekvésű, mint az üvegezett tetőhéjalás
 • Létezik belőle napenergia visszaverő funkcióval ellátott, ez szürkés színű és nem éri el a napvédő üvegek napvédő képességét

Üveg: 
 • A réteges felépítésű üvegszerkezet hőszigetelő képessége jobb a polikarbonátnál U=1,1W/m2K. Ez az érték az általunk használt legegyszerűbb szerkezetű üvegre vonatkozik, mely argongáz töltésű és Low-e bevonatos.
 • Edzett kivitelben nagy ütésállóságú
 • Teljesen átlátszó (kivéve, ha speciális kérésre homokfúvott, reflexiós vagy katedrál üveget használunk.)
 • Hangszigetelése jó (min. 33dB), esőben csendes, hangszigetelő üvegek alkalmazásával tovább fokozható
 • Időjárás- és tisztításálló, felülete gyakorlatilag nem öregszik.
 • Szennyeződések jobban látszanak rajta mint a polikarbonáton, mert teljesen átlátszó.
 • Számos fontos funkcióban rendelhető, például napenergia visszaverő, könnyen tisztítható bevonatú.

A tetőhéjalás típusának eldöntésénél nagyon fontos figyelembe venni az építendő télikert tájolását, mivel ez határozza meg a benapozottságot. Északi vagy keleti fekvésű télikerteknél az üvegházhatás nem olyan fokozott jelentőségű probléma. Ez igaz a nyári időszakban jól beárnyékolt (nagy fák a környezetben) télikertekre is. Ezekben az esetekben nem szükséges napvédő funkcióval ellátott üveget alkalmazni, persze itt is hasznos lehet. Déli és nyugati fekvésű télikertek esetében viszont nagymértékben csökkenthetjük a télikertben kialakuló üvegházhatást napvédő üvegek alkalmazásával.

A lakótérként használatos télikerteknél létezik néhány nagyon fontos funkció, amit jó, hogyha tud az üvegezés: nagy hőszigetelő képesség, erős napenergia visszaverés, könnyen tisztítható felület, edzett üvegtáblák. Ezeknek az igényeknek figyelembevételével fejlesztette ki a K2 cégcsoport a K2 Celsius üvegcsaládját (Celsius One, Celsius Clear, Celsius Elite, összehasonlítás), melynek alkalmazása a legtöbb esetben a legjobb megoldás.
Télikertépítés garanciával megbízható angol K2 télikert rendszerrel elérhető árakon | Polikarbonát télikert fedés, vagy üveg és milyen?
Télikertépítés garanciával megbízható angol K2 télikert rendszerrel elérhető árakon | Télikert nyílászárók

Télikert nyílászárók

A nyílászárók működésmódja tekintetében - télikerteknél is - sokféle lehetőség közül választhatunk. Lehetőségünk van fix, nyíló, bukó-nyíló, bukó, bukó-toló, emelő-toló és harmonika rendszerű nyílászárókat alkalmazni. 

A választást alapvetően az befolyásolja, hogy hogyan szeretnénk használni télikertünket. Nagy felületeket nyithatunk ki toló és harmonika rendszerű nyílászárókkal, egészen addig elmehetünk, hogy nyári időszakban fedett, de oldalain teljesen nyitott teraszként használhatjuk télikertünket. Egész évben lakótérként használatos télikerteknél gyakran csak az egyik – kertkapcsolatot lehetővé tévő – oldalon használunk nagy nyitási lehetőségű nyílászárókat. De bukó vagy bukó-nyíló funkcióval rendelkezőket a többi oldalra is célszerű beépíteni, hogy meleg időszakban jól át tudjuk szellőztetni télikertünket. A legnagyobb – majdnem teljes szélességű – nyitható felületeket harmonika rendszerű nyílászárókkal érhetjük el, de azt célszerű figyelembe venni, hogy ezek működtetése nehézkesebb, mint a toló rendszerű nyílászáróké. Tolóajtókkal a szélesség 50%-át lehet nyithatóvá tenni, és ezt nyitási helyigény nélkül tehetjük meg.

A másik nagyon fontos funkciója a nyílászáróknak a télikertben a szellőztetés. Ennek különösen nagy jelentősége van nagy benapozottságú télikertek esetében. Bukó funkcióval rendelkező nyílászárók alkalmazásával elegendő mennyiségű friss levegőt tudunk beengedni a télikertbe, amennyiben ez a lehetőség az oldalfalak 30%-án megvalósítható. Nagyon hatékony szellőztetési mód a télikret tetőszerkezetében alkalmazott tetőablakok kialakítása. Mivel egy adott térben a meleg levegő mindig felfelé száll, télikertünk legmagasabb légtereiben van a legmelegebb. Tetőablakokkal pont ezt a hőmennyiséget tudjuk kiszellőztetni. Ráadásul a tetőablakok thermosztát vezérlésű elektromos működtetéssel is beépíthetők, így meleg nyári napokon, ha úgy kívánjuk télikertünk automatikusan szellőzteti magát, otthon sem kell lennünk hozzá. 

Napvédő üvegek, és tetőablakok alkalmazásával elérhető, hogy tűző napsütés esetén sem lesz magasabb hőmérséklet a télikertben, mint a külső levegő hőmérséklete. Légkondicionáló berendezés és esetleg külső árnyékolók alkalmazásával klímatizálni is tudjuk télikertünket.

K2 télikertek

Az életre szóló megoldás

Kulcsrakész

Kulcsrakész

A tervezéstől a kivitelezésig nálunk mindent egy helyen tud itézni

Megbízhatóság

Megbízhatóság

Elégedett ügyfeleink megfelelő bizonyíték szakmai hozzáértésünkről

Tapasztalat

Tapasztalat

Több mint 20 éves tapasztalatunkkal nem okozunk csalódást ügyfeleinknek

Garancia

Garancia

Minden általunk beépített szerkezetre és megoldásra garanciát vállalunk

Kapcsolat

Forduljon hozzánk
bizalommal

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, és egy munkanapon belül szakértő kollégánk meg fogja Önt kereseni emailben, vagy telefonon!


munka

Munka

956
munka

Elégedettség

100%
munka

Munkatrás

36
munka

Elismerés

5640
K2 télikert
Magyarország Kft.

Iroda, telephely:
Szentendre, Dózsa György út hrsz:4/5.

Mobil telefonszám:
+36 30 574 9010

Vezetések telefonszám:
+36 26 500 084

Központi e-mail cím:
info@k2telikert.hu

Lépj velünk kapcsolatba